Vetenskap, forskning och nya rön

Hälsa / Forskning

Lider du av sömnbrist? Här är symptomen!

Lider du av sömnbrist? Här är symptomen!

(2015-11-21) Enligt en undersökning som gjordes av Leeds Universitet förra månaden, får 25% britter mindre än 5 timmars sömn varje natt.

Forskarna noterade också en tydlig obalans mellan hur mycket sömn man ville ha eller trodde att man behövde och hur mycket sömn man faktiskt fick. Att man inte får tillräckligt med sömn har sina subtila manifestationer. Det är vad den här artikeln handlar om.

DU BLIR STÄNDIGT FÖRKYLD

Folk som sover under 6 timmar varje natt blir förkylda 4 gånger oftare än de som sover 7 timmar eller mer, enigt forskare vid amerikanska Carnegie Mellon University. Sömnbrist påverkar immunsystemet på ett negativt sätt. Sover man inte tillräckligt kommer vita blodceller, som känner igen och attackerar virus och bakterier, att inte reproducera effektivt. Andra studier visar att man inte utvecklar lika många antikroppar (proteiner som kroppen producerar för att kämpa mot virus) i samband med sömnbrist, något som innebär svagare försvar mot sjukdomar.

DU FÖRLORAR DITT SINNE FÖR HUMOR

Forskare vid amerikanska Reed Army forskningsinstitut fann år 2006 att vi blir av med sinnet för humor när vi är trötta. I en av studierna ombads människor som hade varit vakna i över 49 timmar att jämföra tecknade serier och roliga tidningsrubriker. De hade förlorat förmågan att tycka att materialet var roligt. Att tycka att något är roligt är en av de mest komplexa hjärnprocesserna, i och med uppmärksamhet, minne och divergent tänkande aktiveras på en och samma gång och kopplas sedan samman med en känsla. Med divergent tänkande menar man förmågan att föreställa sig flera scenarier eller lösningar på en och samma gång. Samtliga hjärnprocesser inblandade i humorsinnet styrs av en del av hjärnan som kallas prefrontala cortex, som ligger längst fram i hjärnan, bakom pannan. Detta är det område i hjärnan som påverkas mest av sömnbrist, hävdar oberoende specialist Dr Neil Stanley.

DU LÅTER SOM EN ROBOT

Experterna hävdar att en trött röst tenderar att låta platt och monotont. Detta beror på att musklerna i halsen som styr röstljudet inte är så himla välkontrollerade när vi är trötta. Detta beror enligt experterna på att hjärnaktiviteten avtal och blir långsammare under sömnbrist. Samordning av muskulaturen i munnen och tungan för att bilda tal är en ganska komplicerad uppgift som vi inte är så bra på när vi är trötta. Själva uttalet av orden förändras också när man är trött. I en amerikansk studie jämförde man uttal hos människor som hållit sig vakna längre med uttal hos folk som hade sovit gott. Man fann tydliga skillnader i uttal – P blev B, T lät som D, och K mer som G.

VÄRK OCH SMÄRTA BLIR VÄRRE

Hur länge man kan hålla en hand i kallt vatten är ett vanligt sätt att testa någons smärttolerans. Norska folkhälsoinstitutet publicerade i maj 2015 studier som visade att personer som drabbats av sömnlöshet hade en lägre smärttolerans. Studier har också visat att symtomen hos personer med kronisk smärta förvärrades när de var trötta. Ännu vet man inte varför det är så, men man spekulerar att sömnbrist sänker humöret. Man vet också att nivåer av inflammatoriska kemikalier inblandade i smärta höjs efter en dålig natts sömn.  

DU BLIR PÅVERKAD AV ALKOHOL SNABBARE

Alkohol under trötthet på grund av sömnbrist har en tredubblad effekt. Man har också funnit att sömnlöshet sänker prestationen i lika stor utsträckning som alkohol. Att kombinera båda har så klart ännu värre effekter. Alkohol plus sömnlöshet plus att köra, kan ha förödande konsekvenser.

DU SER DEPRIMERAD UT

I och med vi inte är lika bra på att kontrollera våra muskler vid sömnbrist, sjunker vårt ansikte – i synnerhet ögonlocken och mungiporna – något som ger människor runt om oss anledningen att tro att vi är ledsna säger forskare vid Stockholms Universitet. Dessutom bromsas blodflödet till de små kapillärerna nära hudens yta något som leder till att man blir ovanligt blek i ansiktet. Det minskade blodflödet leder också till vätskeansamlingar runt ögonen, vilket gör att ögonen ser fluffiga ut. Mörka ringar kan i synnerhet bildas under ögonen om man lider av sömnapné något som leder till att blodet är mörkare på grund av syrebrist. I samband med sömnapné har man svårare att andas när man sover.

DU ÄTER MER OCH GÅR UPP I VIKT

I en amerikansk studie vid Colorado Boulder Universitet bad man deltagarna att minska sin nattsömn till fem timmar per natt. De fick enkel tillgång till mellanmål därefter under hela dagen. Alla deltagare gick upp cirka 1 kg/vecka. Det beror på att de delar av hjärnan som styr viljestyrka (i prefrontala cortex) försvagas, nivåerna av hormonet ghrelin, som stimulerar aptiten ökar med 20% medan leptin-hormonnivåerna som berättar för dig när du skall sluta äta faller med 18%. Vissa studier har visat att så lite som 30 minuters sömnförlust har en negativ inverkan på metaboliska processer, som avgör hur bra kroppen reagerar på insulin, något som kan bidra till viktökning. Huruvida sömnbrist påverkar förbränning och metabolism är ännu oklart. Trötthet kan däremot leda till att man rör på sig mindre under dagens gång.

DU GLÖMMER BORT VIKTIG INFORMATION

Dålig sömn är känd för att påverka minnesfunktionen negativt. Experterna misstänker att sömn är en tid när vi befäster minnet. Man anser också att hjärnan försöker under sömnen avgöra vad man behöver och inte behöver komma ihåg. Under sömnen blir man också av med mycket kemikalieavfall i hjärnan som byggs upp under dagens gång. På kort sikt är den mest uppenbara effekten av dålig sömn på minnet förmågan att minnas information som är absolut nödvändig, såsom var du har lagt nycklarna eller var du parkerade bilen någonstans. Är vi mycket trötta sjunker vår vaksamhet och man tar inte in enkel men mycket nödvändig information.

DU ÄR TRÖTT KL. 11 PÅ FÖRMIDDAGEN

Sömnighet efter lunch r inte ett tecken på sömnbrist. Läkare hävdar att det är helt normalt på grund av en naturlig nedgång i kroppstemperatur. Att känna dig sömnig kl. 11 på förmiddagen är ett tecken på att du inte sov tillräckligt under natten i och med i enlighet med vår kroppsklocka borde vi känna oss vid den tidpunkten mest energiska oavsett när vi steg upp.

DU HAR FÖRMÅGAN ATT LÖSA KONSTIGA GÅTOR

Forskare vid Albion College i Michigan, USA, bad eleverna att lösa pussel som denna: ”Två flickor föds samma dag, månad och år till samma föräldrar, men de är inte tvillingar. Hur kan det komma sig?” Det häpnadsväckande var att personerna som blev utsatta för sömnbrist var mer benägna för att komma med en lösning, kanske för att deras trötta hjärnor skapade ovanliga tankemönster. (Svar: de fick trillingar)