Forskare designar en ny typ av målarfärg som kan minska din elräkning

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

Används den korrekt kan den verkligen både sänka elkostnader och utsläpp menar forskarna.

Forskare designar en ny typ av målarfärg som kan minska din elräkning

2023-08-29 Forskare vid Stanfords universitet har skapat en ny färg till hus och tak som kan bidra till att minska vårt växande beroende av både luftkonditionering under sommaren och ökade priser för uppvärmning under vintern.

Färgen kan reflektera tillbaka upp till 80% av solen mellaninfraröda ljus, 10 gånger mer jämfört med vanliga målarfärger.

När den används på utsidan av en byggnad håller färgen värmen ute. När den används inomhus, hålls värmen inne.

Därför är denna färg en energibesparande lösning året runt och kan användas i många olika typer av klimat.

Färgen har testats under artificiella förhållande. Under varma förhållanden minskade färgen mängden energi som behövdes för att kyla ner ett utrymme med 21%. Under kalla förhållanden, sparade man 36% energi för att värma upp utrymmet.

Forskarna uppskattar att färgen kan spara upp till 7,4% energi över en hel byggnad som behövs för att värma upp, ventilera eller kyla ner ett hus.

Denna energibesparing är viktig för både enskilda hushåll och hela städer. På grund av den globala uppvärmningen kommer allt fler människor att bli beroende av luftkonditionering. Det uppskattas att två tredjedelar av alla världens hushåll kommer att bli beroende av luftkonditionering år 2050.

Det bästa med färgsorten som utvecklats vid Standford är att den också kommer i en mängd olika nyanser och inte bara vitt eller silver.

Detta görs möjligt genom att färgen består av två lager som appliceras efter varandra. Den första är det reflekterande bottenskiktet, med aluminiumflingor. Den andra är ett infrarött transparent toppskikt som innehåller färgade oorganiska nanopartiklar.

Dessa två lager är vattenavvisande och fungerar i fuktiga och heta miljöer.

Teamet fortsätter att förfina färgerna och tekniken och hoppas kunna kommersialisera färgen i framtiden.

 

Publikation:

Studien publicerades i PNAS.