Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

Forskare myntar namn för sjukdom orsakad av plastintag

Forskare myntar namn för sjukdom orsakad av plastintag

2023-03-08 För första gången någonsin har forskare dokumenterat och kvantifierad skadan som plastintag ger upphov till i vilda djur.

Denna forskning avslöjade att vassa plastfragment bokstavligen sliter sönder vissa sjöfåglar från insidan.

Detta tillstånd har forskarna kallat ”plasticosis”.

Sjuka och döende sjöfåglar

Forskarna har undersökt magarna hos de rosafotade lirorna (Ardenna carneipes) som drabbats av massdöd, och de hittade livsfarlig och omfattande ärrvävnad i cirka 90% av fåglarna.

Det var vassa bitar plast som orsakade skadorna, även om fåglarna lever långt bort från mänsklig civilisation på Lord Hower ön cirka 600 km utanför Australiens kust.

Den australiska geografiska journalisten Karen McGhee övervakade en obduktion av en fågel med en mage full av plast. Man kunde räkna totalt 202 plastbitar.

Laboratoriestudier ha visat att skarpa 5 mm stora plastbitar kan blockera, såra eller perforera matsmältningskanalen. I värsta fallet kan fåglarna svälta igen eftersom det till slut inte finns utrymme för ny mat. För att inte snacka om ett skadat matsmältningssystem som inte längre är bra på att absorbera näringsämnen. Många liror har rasat i vikt.

Även om effekterna av att äta plastbitar inte är samma hos andra djurarter, påverkar plast många arters hälsa, inklusive människans.

Plast och människors hälsa

Studier har exempelvis visat att människor med inflammatorisk tarmsjukdom har förhöjda halter mikroplaster i avföringen.

Mikroplaster har hittats i blod, moderkaka, och de djupaste delarna av våra lungor hos människorna. Toxikologer är oroade.

Plast i kroppen kan orsaka fysisk skada. När den bryts ner utsöndras giftiga kemikalier.

Studien publicerades i Journal of Hazardous Materials.

Källa: The First Disease Caused by Ingested Plastic Was Just Described by Scientists