Forskare hittar bevis på ett dolt medvetande efter döden

KATEGORIER: Vetenskap / Neurologi

Forskare hittar bevis på ett dolt medvetande efter döden

2023-05-09 En liten studie med endast fyra deltagare kunde avslöja aktivitet i hjärnan efter dödsfall från hjärtstillestånd. Dödsfallen skedde under EEG-övervakning.

Alla fyra patienter låg i koma och kopplades ifrån maskinerna med familjens godkännande, eftersom de ansågs bortom medicinsk hjälp.

I samband med att andningsstödet togs bort, uppvisade två utav de fyra patienterna en ökning av hjärtfrekvensen samt gammaaktivering, som förknippas med snabb hjärnaktivitet och medvetande.

Liknande gammaaktivering registrerades i döende hjärnor hos djur i en studie av samma forskare för flera år sedan i samband med syreförlust efter hjärtstillestånd.

Forskarna kunde även upptäcka aktivitet i delar av hjärnan som förknippas med drömmar, visuella hallucinationer vid epilepsi och förändrade medvetandetillstånd.

Två av patienterna uppvisade inga tecken på hjärnaktivitet. Varför två gjorde det, vet forskarna inte.

Inte heller är det möjligt att avgöra vad de döende patienterna upplevde. Om de såg vita ljus, och närstående som väntade på dem. Överlevande som kommit tillbaka från döden kan berätta om de mest fascinerande upplevelserna, men dessa patienter överlevde så klart inte.

Forskarna tror att sådana studier är på väg att skapa vetenskapliga bevis på att det finns ett dolt medvetande i samband med döden.

Länk till studien:

DOI: 10.1073/pnas.2216268120