Vad är Feng Shui?

Astro / Feng Shui /

Yin Yang

FENG SHUI har med energiflödet, eller QI att göra. Qi är ett viktigt begrep inom kinesisk filosofi och betyder ande, livskraft. Den kom att ställas emot LI, materia. QI flödar fritt runt och i människor, saker och platser. Vi påverkas av energiströmmarna, som ger det fysiska sin substans. Feng Shui hjälper dig att förbättra energiflödet och därmed skapa harmoni i ditt liv genom att placera fysiska föremål i din omvärld i vissa kombinationer och på vissa platser, men inte andra.  Feng Shui erkänner därmed att QI finns i allting och har betydelse för hur vi mår, vad vi orkar uppnå och hur vi relaterar till andra människor.

Vi praktiserar Feng Shui hela tiden. Men vi vet inte om det. Beroende på årstiderna använder vi element eller fläkt, vi tänder ljuset när det blir mörkt, vi vädrar, vi välkomnar in ljuset, vi städar osv. När vi gör sådana saker påverkar vi enligt kinesisk filosofi även energierna i vår om givning och detta påverkar både vårt livsstil och vår livsinställning.

När vi kontrollerar energier såsom värme, ljus och ljud i vår miljö, gör vi inte det bara bekvämare för oss. Samtidigt gör vi följande:

Vi förbättrar vår hälsa

Vi förbättrar vår produktivitet och kreativitet

Vi förbättrar våra relationer

feng shui

När vi mår bättre är vi mera produktiva, och blir bättre på att relatera till andra. Vi blir mera positiva. Vi orkar mer.

Feng Shui översätts till Vind och Vatten. Enligt kinesisk teoribildning är det dessa två element som framför allt påverkar människornas öden. Vi kan inte leva utan luft och vi dör utan vatten. Vatten symboliserar även flödet av energi.

Luften kan enkelt uttryckt symbolisera qi-flödet, som ständigt förnyas och som ständigt behöver utrymme för att cirkulera fritt. Ett bra sätt, som kineserna använder, för att få qi att cirkulera är vindspel, oftast ihålliga. Luft som inte cirkulerar utgör stagnerad energi, som kan bli skadlig för hälsan.

Använd gärna intentionen när du tillämpar Feng Shui. Att använda intentionen är inte så svårt. Det betyder helt enkelt att både veta vad man vill uppnå och medvetet aktivera eller inaktivera ett område, för att åstadkomma en viss förändring. Låt oss säga att du vill ha mer kärlek i livet - då aktiverar du medvetet kärleks- och relationsområdet i ditt hem och har detta i tankarna när du inreder det här området. När du tänker på vad du vill ha, ser du också till att du inte gör något fel.

Experiementera, improvisera, bli din egen inredningsarkitekt. Ofast har man allt man behöver ha redan hemma, och man behöver inte köpa några kinesiska saker.

Enligt de flesta feng shui experter använder kineserna vissa kinesiska föremål eftersom de betyder något för dem. Saker som inte har mening för oss bör inte ställas fram.

Tänk på att växter passar in nästan på varje område. De har förmågan att leda energi och skapa gynnsamma energiflöden.