Din hund lyssnar på dig medan den sover

Natur & Miljö Datum: 2023-09-12

En viktig förmåga för däggdjur och deras överlevnad.

Din hund lyssnar på dig medan den sover

Hunden är människans bästa vän och kan förstå våra ord och känslor.

Nu visar en ny studie, att sovande hundar också kan höra mänskligt språk, läten och andra typer av ljud i omgivningen.

Studien

En liten pilotstudie med 13 hundar kunde visa att hundars hjärnor lyser upp under djupsömn i respons till andra hundars läten och mänskliga röster, på samma sätt som de gör när de är vakna.

Hundarna var anslutna till enheter som mätte deras hjärnvågrespons på olika ljud som spelades upp för de när de var vakna, dåsiga, avslappnade och när de sov.

Bild: Faktisk bild på hund i studien som anslutits till enhet för mätning av hjärnvågor.

Bild: Faktisk bild på hund i studien som anslutits till enhet för mätning av hjärnvågor.

 

Varje ljud spelades på samma volym och varade ungefär en sekund. De inkluderade skrik, gnäll, morrningar, hostningar, skratt, suckar och gäspningar. Inga negativa ljud användes för att undvika att få hundarna att vakna upp.

Hundarna kunde under sömnen avgöra om ett ljud kom från andra hundar eller från människor, samt om det rörde sig om positiva eller neutrala känslor.

Inte unikt för hundar

Denna förmåga är inte unik för hundar. Människor, andra primater, liksom några icke-primater bearbetar ljud under sömnen och kan avgöra om det rör sig om något positivt, neutralt eller hotfullt.

Med tanke på att däggdjur sover många timmar varje dygn, är en sådan förmåga viktig för överlevnaden.

Hur mycket vi förstår medan vi slumrar beror både på sömnstadiet vi befinner oss i och vilken typ av ljud vi utsätts för. Till exempel, framkallar våra namn även i sömnen en annan respons jämfört med andra ljud.

Hundarna, precis som människor konsoliderar deras minnen och bearbetar känslor i sömnen. Deras sömn liknar vår mer och mer på grund av domesticering. I ålderdomen plågas dem av ytlig och avbruten sömn precis som människor som lider av demens.

Forskarna tror att sådan forskning kan hjälpa oss att upptäcka något som våra gemensamma däggdjurshjärnor - om vad vi har gemensamt med våra bästa vänner.

 

 

Publikation:

Denna forskning publicerades i Scientific Reports.