Därför är simning den bästa motionsformen

Hälsa / Forskningsrön / Motion och träning

Därför är simning den bästa motionsformen

2022-12-22: Det finns många olika motionsformer och det finns fördelar med alla.

I gymmet kan du träna individuella muskelgrupper och fokusera på specifika mål för din träning. Genom löpning aktiveras blodcirkulationen, du stärker core-muskulaturen och konditionen förbättras.

Det finns dock en motionsform som implementerar allt det bästa från de andra motionsformerna - simning! Och varför då? Jo, det är egentligen ganska enkelt och det har och göra med vad man tränar i. Vatten ger bra och naturlig belastning av olika muskelgrupper, förbättrar balansen och kroppskontrollen och det är lätt att justera träningsintensiteten.Är simning en bra träningsform?

Det finns många anledningar till att simning är den perfekta träningsformen. Men som nämnt tidigare handlar det om just vattnet. Det är ett medium som ger en form at “viktlöst” tillstånd, vilket gör det möjligt att träna på ett helt annat sätt. Många belastningsskador handlar ofta om att man kämpar mot tyngdkraften. Det låter kanske lite abstrakt men om man tänker på det är det den kraft som belastar kroppen mest.

Det märks t.ex. vid löpning då de monotona stegen med tiden belastar ryggen. I varje steg kämpar man mot tyngdkraften då man “hoppar” iväg. Det betyder också att man landar igen varje gång man sätter foten i jorden och det komprimerar t.ex. de olika diskarna i ryggen. Denna belastning kompenserar man för med musklerna, vilket ger belastningsskador. Samma sak gäller i gymmet.

Den del kan man undvika genom simning då vatten på ett sätt “upphäver” tyngdkraften. Den ger en helt unik möjlighet att träna mer intensivt, utan att få belastningsskador. Det är faktiskt mycket sällan som simmare får skador och då beror det ofta på felaktig teknik. Detta kommer från en större engelsk undersökning som bekräftar fördelarna med simning.Kom igång med simträning

I grund och botten kan alla kasta sig ut i simningens olika delar men det kräver såklart att man kan simma. Är du en av dem som inte känner dig helt säker i vattnet eller som aldrig har lärt dig att simma, då ska du inte bli förtvivlad. Det finns nämligen olika bloggar från elitsimmare som handlar just om hur man lär sig simma ordentligt snabbast. Man kan också söka inspiration för de bästa träningsövningarna för simning. Men oavsett vilken nivå man är på så kan man inte komma ifrån att det kräver lite utrustning.

Det viktigaste är såklart ett par bra badbyxor eller en bra baddräkt. Till att börja med handlar det om att hitta några badkläder som man känner sig bekväm i. De får gärna sitta lite tajt då det förbättrar din hydrodynamik och därmed minskar trötthet.

Dessutom är det viktigt med ett par bra simglasögon, då det självklart är viktigt att kunna orientera sig i vattnet men det är precis lika viktigt att ta hand om dina ögon. Klorvatten är nog den största nackdelen med simning då det kan irritera både ögon och hud och ge tort hår. Det är dock också den enda nackdelen och med rätt produkter, så är det inte ett problem. Det finns många olika anti-klor produkter, som kan hjälpa mot denna nackdel.

När den delen är under kontroll så är det bara att hoppa i vattnet. I grunden finns 4 olika simtyper som alla stärker kroppen på sitt sätt:

Bröstsim: Aktiverar lårmuskulaturen och ryggens “vingar”
Butterfly: Stärker hela core-muskulaturen
Ryggsim: Tränar både armar och ben
Crawl : Effektiv träning för hela kroppen och förbättrar andningen

Det kan vara en fördel att byta mellan de olika simsätten men i grund och botten ska man göra den som fungerar bäst för den träning du är ute efter. De mest populära är bröstsim och crawl. Här kan man säga bröstsim handlar om uthållighet medan crawl är mycket mer explosivt. Det betyder också att crawl hjälper dig träna kondition då det kräver en särskild teknik. Man skulle kanske inte tro det, men det har faktiskt även en positivt mental effekt.Simning är både fysiskt och psykiskt

Simning är inte bara bra för dig rent fysiskt, det har faktiskt en mängd psykologiska fördelar. Inte nog med att det ger ett bra medium att träna i - vilket minskar belastningen och effektiviserar den muskulära träningen - det har även en positiv effekt på ditt sinne.

Att vara omgiven av vatten är generellt avslappnande för däggdjur - därmed oss människor - då det ger en känsla som påminner om vår tid i mammas mage. Denna instinkt har vår hjärna inte glömt. Tänk bara på hur det känns att hoppa ner i ett varmt bad efter en lång dag.

Det betyder att även om vattnet inte är det vi befinner oss mest, så har det en koppling till våra hjärnfunktioner. Därför kan simning också kännas helt naturligt och ge en extraordinär känsla av avslappning när vi kommer upp ur vattnet. Det beror på att kroppen i vattnet kan anpassa arbetsbelastningen samtidigt som hjärnan känner igen vattnet som någonting härligt. Det betyder att även efter mycket tuff simträning så är kroppen mer avslappnad och nöjd så snart vi kommer upp ur vattnet.