Din hjärna är myket intressantare än du tror

Livsstil / 10 saker om..

Hjärnan

Det mesta som händer i våra kroppar bestäms av processer i hjärnan.

Vilka vi är som individer och vår självuppfattning skapas också i hjärnans neuroner och kopplingen mellan dessa.

Här är tio intressanta saker som du bör veta om din hjärna:

1. Hjärnan känns som tofu och innehåller tillräckligt med vätska för att fylla en 1,5-2 liter läskflaska.

 

 

2. Arkeologiska bevis tyder på att mänskliga hjärnor kan ha krympt med tiden. Men det finns inget som visar att människor är mindre intelligenta i dag jämfört med tidigare.

3. Hjärnan är en stor energiförbrukare och förbrukar omkring 20% av syret och 25% av glukosen i vårt blod.

4. Den mänskliga hjärnan har mer uttalade rynkor än hjärnan hos andra arter. Detta är kopplat till mera sofistikerade nervbanor och högre intellektuell funktion.

5. Nervceller utgör endast 10% av våra hjärnceller. Resten är limmet som håller nervceller samman. Dessa andra celler suger upp överskott av signalsubstanser, ger immunskydd, och reglerar synapstillväxt och -funktion.

6. Hjärnan är inte helt mogen förrän sena tonår. Multitasking, empati och god beslutsfattande är några av de sista färdigheterna som utvecklas.

 

 

7. Hjärnan slutar aldrig förändras. Den kan anpassa sig till skadade nerver, bilda nya nervceller, och nya neurala kopplingar.

8. Manliga och kvinnliga hormoner leder till skillnader i den manliga och den kvinnliga hjärnans utveckling. Till exempel har hjärnröntgen visat generella skillnader i hur de olika könen upplever omvärlden, fattar sociala beslut och hanterar stress. Men vård och miljö spelar också viktiga roller.

9.  Hjärnan är inte det enda stället i krppen där du har neuroner eller hjärnceller. Hjärtat och magen har också sådana – därmed uttrycket ”magkänsla”.

10. Du har cirka 70 000 tankar varje dag.

Senaste uppdateringen: 2014-06-03