Vegansk kost förbättrar kardiovaskulär hälsa

Medicin & hälsa

2023-12-07 Forskare från Stanford Medicine har jämfört effekterna av en vegansk (växtbaserad) och en omnivisk (blandad) kost på 22 par identiska tvillingar under åtta veckor.

Vegansk kost förbättrar kardiovaskulär hälsa

Tidigare studier har visat att det är bra för den kardiovaskulära hälsan att äta mindre kött. Forskningen på området möter dock hinder som genetik, uppfostran och livsstilsval.

Dessa hinder försvann när forskarna jämförde hälsoutvecklingar för enäggstvillingar. Ena tvillingen i studien fick äta vegansk kost, den andra en allätande kost.

Alla 44 deltagare var friska utan hjärt-kärlsjukdom. Båda dieterna var hälsosamma, och innehöll grönsaker, baljväxter, frukt och fullkorn, inget socker eller raffinerad stärkelse.

Den veganska kosten var helt växtbaserad. Allätarens kost bestod av kött, ägg och mejeriprodukter.

De flesta deltagarna kunde hålla sig till den veganska kosten under studien, med hjälp av en registrerad dietist och en måltidsservice. De lärde sig att laga hälsosamma och varierade veganska rätter.

Tvillingarna som åt en vegansk kost hade lägre LDL-kolesterol, insulin och kroppsvikt än de som åt en omnivor kost. Dessa faktorer är kopplade till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Veganerna gick också ner i genomsnitt 4,2 kilo mer än allätarna.

En vegansk kost kan också öka tarmbakterierna och minska telomerförlusten, vilket kan bromsa åldrandet i kroppen.

Forskarna rekommenderar att äta mer växtbaserad mat för att förbättra hälsan och livslängden, även om man inte planerar att bli vegan inom en kort framtid.

Publikation

Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins A Randomized Clinical TrialJAMA Network Open, 2023