Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa

Transplantation-forskning: Gris-människo-njurar odlas i grisembryon i experiment

För första gången någonsin i världen skapas hybrider och detta väcker etiska frågor.

Transplantation-forskning: Gris-människo-njurar odlas i grisembryon i experiment

2023-09-08 Kinesiska forskare har lyckats odla njurar som innehåller mänskliga celler i grisembryon, för första gången någonsin.

Hoppet är att en dag kunna växa välfungerande njurar för transplantation till människor.

Denna studie, som nyligen publicerades i tidskriften Cell Stem Cell väcker etiska frågor, eftersom mänskliga celler hittades i grisarnas hjärnor, något som betyder att denna metod leder till skapandet av gris-människa hybrider.

Forskarna valde njurar eftersom de är de första organen som utvecklas och som oftast transplanteras.

"Råttorgan har producerats i möss och musorgan har producerats i råttor, men tidigare försök att odla mänskliga organ i grisar har inte lyckats", säger forskaren Liangxue Lai i ett uttalande.

I USA har man i stället experimenterat med genmodifierade grishjärtan och -njurar i människor.

Genredigering

En stor utmaning med att skapa sådana hybrider har varit att grisceller konkurrerar ut mänskliga celler.

Forskarna använde därför CRISPR-genredigering för att radera två gener som är nödvändiga för att njurar ska bildas inuti ett grisembryo.

De tillsatte sedan specialberedda humana pluripotenta stamceller - som har potential att utvecklas till vilken celltyp som helst. Embryona odlades först i provrör som innehöll ämnen som närde både mänskliga och grisceller.

Totalt överförde forskarna 1 820 embryon till 13 surrogatmödrar. Graviditeterna avslutades vid 25 och 28 dagar för att bedöma hur experimentet hade fungerat.

Fem embryon som valts ut för analys visade sig ha funktionellt normala njurar för sitt utvecklingsstadium innehöll mellan 50 och 60 procent mänskliga celler.

"Vi hittade mycket få människonervceller i hjärnan och ryggmärgen och inga mänskliga celler i könsorganet.", hävdade forskarna.

Att förhindra invasion av mänskliga celler i reproduktiv vävnad anses vara avgörande, för att undvika okontrollerad skapande av human-grishybrider.

Mer forskning behövs

Närvaron av mänskliga celler i grishjärnorna väcker fortfarande oro, plus att andelen mänskliga celler i de genererande njurarna fortfarande inte är tillräckligt hög.

Forskarna vill fortsätta finslipa denna forskning genom att börja låta njurarna utvecklas under en längre tid. De försöker sig på odling av andra organ med såsom hjärtan och bukspottkörtel.

 

Publikation

Generation of a humanized mesonephros in pigs from induced pluripotent stem cells via embryo complementation, Cell Stem Cell