Du förtjänar mer än smulor! Brödsmulning (Breadcrumbling) i romantiska relationer

Livsstil / Psykologi och samhälle / Narcissism

Bild: Depositphotos.com

2024-07-08 Identifiera brödsmulning och bryt dig loss från manipulation.

Brödsmulning är ett beteende som kan kännas igen från sagan om Hans och Greta. I sagan lämnar barnen en stig av brödsmulor för att hitta hem igen. I verkliga livet kan brödsmulning ha både positiva och negativa uttryckssätt och effekter på vårt psyke.

Läs även: Den romantiska narcissisten: Kärlekens farliga fälla

I vissa fall kan brödsmulning vara positiv och leda dig hemåt, precis som i sagan. Detta händer när en chef ger dig beröm eller antyder en eventuell befordran vid något tillfälle. Du står inför en osäker framtid, men du får den motivation som du behöver för att fortsätta kämpa på och göra ditt allra bästa.

Den negativa brödsmulningen är däremot ett manipulativt beteende; någon person leker med dina känslor, förhoppningar och förväntningar. Personen ger dig små "smulor" av uppmärksamhet för att hålla dig intresserad, utan att egentligen vilja investera i ett seriöst förhållande och utan avsikt att hålla löften om framtida belöningar. Det kan ske i kärleks-, vänskap-, familje- eller jobbrelationer.

Innehållsförteckning:

Hur fungerar manipulativt brödsmulning?
Vad händer under brödsmulning?
En känslomässig berg-och-dalbana
Vem drabbas av brödsmulning?
Hur vet du om du blir utsatt för brödsmulning?
Hur hanterar du brödsmulning?
Varför skulle man utsätta andra för brödsmulning?
Hur slutar man brödsmula andra?
Du förtjänar inte smulor!
Källor

Hur fungerar manipulativt brödsmulning?

Brödsmulning fungerar för att den bygger på intermittent förstärkning, en psykologisk princip som innebär att belöningar ges slumpmässigt. Precis som på en spelautomat, där du ibland vinner och ibland förlorar, håller brödsmulningen dig kvar i ovisshet och hopp om att något mer ska hända.

I kärleksrelationer ger personen dig sporadisk uppmärksamhet i form av flirtiga sms, telefonsamtal eller kanske till och med en dejt då och då. Men det leder aldrig till något mer.

På jobbet lovar chefen högre lön och nya karriärmöjligheter i framtiden om du ställer upp vid obekväma tider på dygnet.

Traumabindning är en liknande psykologisk process som får offer att fastna i dåliga förhållanden på grund av intermittent psykisk eller fysisk misshandel och ömhet.

Vad händer under brödsmulning?

Brödsmulning händer när någon ger dig känslomässiga smulor – precis som att de strör ut brödsmulor för att locka fåglar. Fast i det här fallet är det inte fåglar vi pratar om, utan människor i romantiska relationer.

Signalerna är blandade

Personen som ägnar sig åt breadcrumbing ger dig ibland uppmärksamhet och verkar intresserad. Men sedan försvinner hen plötsligt eller blir likgiltig. Det är som att de ger dig hopp, bara för att sedan dra undan mattan.

Vagt och undvikande

Hen är tvetydig i sina budskap. Kanske verkar he vilja träffas, men när det kommer till kritan avbokar de eller ger ursäkter. Hen undviker också att prata om känslor eller klargöra vad som pågår mellan er.

Gör inte slut

I stället för att klippa banden helt fortsätter sådana personer att ge och ta lite – precis tillräckligt för att hålla dig förvirrad. Du hoppas att det ska leda till något mer, men samtidigt vet du att de inte är redo för en djupare relation.

Läs även: När narcissisten vill ha dig tillbaka - Hoovering - En fälla förklädd i goda avsikter

En känslomässig berg-och-dalbana

I dagens samhälle har förmodligen många män och kvinnor drabbats av brödsmulning i samband med online relationer. Personen man möter online är charmig, verkar intresserad, för att sedan plötsligt ignorera en under en tid och sedan helt plötsligt dyka upp igen. Detta kan också ske när man träffar någon ute som man verkligen tycker om som ibland är intresserad, ibland inte och man vet aldrig vad man kan förvänta sig.

Brödsmulning leder till en känslomässig berg-och-dalbana. Det rör sig om manipulativt beteende, som är skadligt för den som plockar upp smulorna i hopp om att hitta hem. Men i stället för att hitta hem går man helt vilse i skogen och i stället lever man med en ständig ouppfylld längtan att kunna göra detta.

Att bli brödsmulad kan ge upphov till en rad negativa känslor emellan korta pass av hopp och positiva förväntningar – såsom förvirring, självtvivel, sorg, oro, pinsamhet, misstankar, vrede och otillräcklighet.

Vem drabbas av brödsmulning?

De flesta människor har nog någon gång blivit brödsmulade i synnerhet om man blivit mycket kär i någon som tar en för givet, om man är ung eller naiv och har låg självkänsla.

Personer som upplevt känslomässig försummelse under uppväxten, som lider av missbruk eller beroende och lider av ångest, depression eller ätstörningar är mer mottagliga än andra.

Hur vet du om du blir utsatt för brödsmulning?

Att bli brödsmulad, kan vara en subtil och förvirrande situation. Här är några tecken som kan tyda på att du utsätts för brödsmulning:

Otydliga löften och vaga mål

Personen ger dig hoppfulla antydningar om en framtid tillsammans, men utan att konkretisera något eller ge tydliga löften. De kan till exempel säga "Jag ser verkligen potential i oss" eller "Jag vill gärna lära känna dig bättre", utan att ta några konkreta steg för att förverkliga dessa ambitioner.

Oregelbunden kommunikation

Kontakten sker oregelbundet och oförutsägbart. De kan vara flitiga i början och sedan dra sig tillbaka under långa perioder, för att sedan dyka upp igen utan förklaring. Detta skapar en känslomässig berg-och dalbana och gör det svårt att veta var du står.

Bristande ömsesidighet

De ger dig inte lika mycket uppmärksamhet och tid som du ger dem. De kanske inte svarar på dina meddelanden eller samtal i tid, eller de ställer inte många frågor om ditt liv. Detta kan få dig att känna dig undervärderad och osäker på din plats i deras liv.

Emotionellt otillgängliga

De verkar inte vara villiga att öppna upp sig känslomässigt och dela sina innersta tankar och känslor med dig. De kan verka distanserade och oengagerade, vilket gör det svårt att skapa en djupare koppling.

Fokuserar på det nuvarande

De verkar mer intresserade av att njuta av nuet än att planera en framtid tillsammans. De kanske inte vill prata om seriösa ämnen eller diskutera långsiktiga mål, vilket kan indikera att de inte ser dig som en del av sin framtid.

Känner sig obekväm med offentliga erkännanden

De undviker att visa att ni är ihop offentligt, som att hålla hand eller presentera dig för sina vänner och familj. Detta kan tyda på att de inte är säkra på sitt engagemang i relationen eller att de inte vill att andra ska veta om dig.

Jämför dig med andra

De pratar ofta om andra personer som de är intresserade av eller har relationer med. Detta kan få dig att känna dig osäker på din plats i deras liv och jämföra dig med andra.

Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla situationer är likadana och att det kan finnas andra förklaringar till personens beteende. Det bästa sättet att få klarhet är att ha ett öppet och ärligt samtal med personen om dina bekymmer och känslor.

Hur hanterar du brödsmulning?

Att bryta sig loss från brödsmulning kan vara svårt, men det är möjligt. Här är några tips:

Identifiera och namnge beteendet

Bli medveten om de varningstecken som nämndes tidigare. Ju mer du förstår mönstret, desto lättare blir det att agera. Genom att inse vad som händer kan du börja ta kontroll.

Begränsa din tillgänglighet

Sluta jaga efter deras uppmärksamhet. Svara inte på meddelanden omedelbart, och låt dem anstränga sig mer för att få kontakt.

Höj din standard

Inse ditt värde och vad du förtjänar i en relation. En person som brödsmular dig respekterar inte din tid eller känslor. Hen kan se dig som ett objekt eller någon att utnyttja som alltid är tillgänglig.

Sätt upp gränser

Kommunicera tydligt dina behov och förväntningar. Om de inte är villiga att möta dem, är det en signal att göra slut och gå vidare.

Undvik att läsa in för mycket

Ta inte deras vaga kommentarer som löften. Fokusera på deras handlingar, inte deras ord. Många narcissister använder så kallad ”future faking” för att manipulera en person just nu.

Prioritera dig själv

Lägg din energi på aktiviteter och personer som ger dig positiv energi.

Fundera på att avsluta relationen

Om brödsmulningen fortsätter och du mår dåligt av det, kan det vara dags att avsluta relationen. Du förtjänar att vara med någon som är helhjärtat intresserad av dig.

Bearbeta känslorna

Brödsmulning kan leda till osäkerhet och förvirring. Tillåt dig att känna dina känslor och sök stöd hos vänner, familj eller en terapeut om det behövs.

Fokusera på framtiden

Kom ihåg att ditt värde inte definieras av någon annans handlingar. Se separationen som en möjlighet att hitta någon som behandlar dig med den respekt och kärlek du förtjänar.

Sök professionell hjälp

En terapeut kan hjälpa dig förstå dina mönster och relationer. Du kan behöva jobba med din självkänsla och -värde för att utvecklas så att du kan utveckla relationer med människor som värdesätter och respekterar dig och inte de typer som ser dig som ett lätt byte.

Skriv dagbok

Skriv ner dina tankar och känslor kring situationen något som kan hjälpa dig att utvecklas.

Konfrontera personen

Ha ett ärligt samtal om hur deras beteende får dig att känna.

Avsluta relationen om nödvändigt

Fråga dig själv om relationen är hälsosam och om den ger dig det du behöver.

Ha inte kontakt

Om du bryter kontakten helt blir det lättare att gå vidare. Blockera dem på sociala medier och undvik platser där du vet att de kan befinna sig.

Du är inte ensam.

Många människor har upplevt brödsmulning. Det finns stöd och hjälp tillgänglig, och du kan komma igenom det.

Varför skulle man utsätta andra för brödsmulning?

Det finns inget enkelt svar på varför människor brödsmular. Ibland handlar det om narcissism och en önskan om kontroll och uppmärksamhet. I andra fall kan det vara en osäker person som har svårt att utveckla verkliga relationer som exempelvis ringer upp under påverkan från alkohol.

Här är några vanliga anledningar:

Upprätthålla uppmärksamhet och bekräftelse

Personen söker kanske uppmärksamhet och bekräftelse utan att vilja ha ett seriöst förhållande. De droppar små "brödsmulor" av känslor eller intresse för att hålla dig intresserad och få dig att känna dig behövd.

Hålla alternativ öppet

De kanske håller dig "på halster" ifall deras andra alternativ inte fungerar. De vill veta att du finns där som en backup-plan om deras andra relationer inte lyckas.

Ego-boost

De njuter av att ha makt och kontroll över dina känslor. Att se dig reagera på deras sporadiska intresse ger dem en ego-kick.

Ovilja att vara ensam

De kanske inte vilja vara helt ensamma, men de är inte heller redo för en riktig relation. De använder brödsmulning för att få lite sällskap utan något engagemang.

Omedvetna mönster

I vissa fall kanske personen inte ens inser att de brödsmular dig. De kanske växte upp i en miljö med dålig kommunikation eller otillgängliga vårdnadshavare, och det här beteendet har blivit deras normala sätt att interagera med andra.

Det är viktigt att komma ihåg att brödsmulning är ett manipulativt beteende. Personen som brödsmular dig är inte ärlig om sina känslor eller avsikter. De ger dig falskt hopp och leder dig vilse.

Om du upplever att du blir brödsmulad är det bästa du kan göra att skydda dig själv känslomässigt. Försök inte att "vinna tillbaka" personens uppmärksamhet. Prioritera din egen hälsa och välbefinnande. Ge inte bort din tid och energi till någon som inte värdesätter dig.

Hur slutar man brödsmula andra?

Om du inser att du brödsmular andra, är det dags att förändras. Fundera över varför du gör det och sök hjälp om det behövs.

Att sluta brödsmula andra kräver självmedvetenhet och en vilja att förändra sitt beteende. Här är några steg du kan ta:

Identifiera dina motiv: Fundera på varför du brödsmular andra. Vad får du ut av det? När du förstår dina motiv kan du börja ta itu med dem på ett hälsosamt sätt.

Var ärlig med dig själv: Erkänn för dig själv att ditt beteende inte är rättvist eller respektfullt mot de personer du brödsmulor. Att ljuga för dig själv kommer bara att hindra dig från att förändras.

Var tydlig med dina avsikter: När du interagerar med andra, var tydlig med vad du vill och vad du inte vill. Om du inte är redo för en seriös relation, säg det till den andra personen. Led dem inte vilse med falska förhoppningar.

Ta ansvar: Acceptera ansvaret för dina handlingar och hur de påverkar andra. Att skylla på omständigheter eller offret kommer inte att lösa problemet.

Sätt gränser: Sätt gränser för dig själv och för de du interagerar med. Låt inte andra manipulera dig eller pressa dig till att göra något du inte vill göra.

Kommunicera öppet och ärligt: Kommunicera öppet och ärligt med de personer du har brödsmulat. Be om ursäkt för ditt beteende och förklara varför du har valt att förändra dig.

Var tålmodig: Att förändra sina beteenden tar tid och ansträngning. Var tålmodig med dig själv och med de personer du försöker reparera relationer med.

Sök hjälp: Om du har svårt att sluta brödsmula andra på egen hand, kan du söka professionell hjälp från en terapeut eller rådgivare. De kan ge dig stöd och verktyg för att förändra ditt beteende och bygga hälsosamma relationer.

Kom ihåg att brödsmulning är ett manipulativt beteende som kan orsaka skada på andra. Att sluta brödsmula kräver en vilja att förändras och en respekt för andras känslor. Genom att ta ansvar för dina handlingar och kommunicera öppet och ärligt kan du bygga mer positiva och hälsosamma relationer i framtiden.

Du förtjänar inte smulor!

Att bli brödsmulad kan skada din självkänsla. Det är viktigt att du reflekterar över varför du accepterar så lite uppmärksamhet och ansträngning från andra. Fundera över vad du vill ha och förtjänar i en relation.

Du förtjänar att bli respekterad, värderad och älskad för den du är.

Om du befinner dig i en situation där du blir brödsmulad, kom ihåg att du inte är ensam. Det finns många människor som har varit där och det finns stöd och hjälp att få. Du har styrkan att ta dig ur den här situationen och hitta den typ av relation som du verkligen förtjänar.

Källförteckning:

How To Identify and Address Breadcrumbing. This toxic behaviour uses the principle of intermittent reinforcement to keep you invested. Cleveland Clinic.

What is toxic ‘breadcrumbing’? Experts share signs and how to address it, CNN

Breadcrumbing, Psychology Today

5 Signs That Someone Is Breadcrumbing in a Relationship, Psychology Today