10 fakta om månen

Livsstil / 10 saker

Hur mycket vet du om månen egentligen?

10 fakta om månen

2021-03-10 Här är några fakta om månen som du kanske tycker är intressanta att läsa om.

I. Jorden har inte alltid haft en måne. Man tror att månen bildades 50 miljoner år efter solsystemet.

II. Fyra andra månar i solsystemet är större. Jordens måne är har en diameter på 3 476 km. En av Jupiters månar, Ganymeder, har däremot en diameter på hela 5 200 km. Ganymeder är större än Merkurius och alla dvärgplaneter.

III. Månens gravitation är så pass svag att den är obetydlig, nästintill obefintlig. Man kan inte gå på månen som man gör på jorden.

IV. Månen verkar vara rund men i själva verket har den mer av en äggform. Detta beror på att vi bara ser cirka 50 % av månen vid ett och samma tillfälle. Totalt sett, ser vi dock från jorden cirka 59 % av månens yta.

V. Månen roterar med samma hastighet runt sin egen axel som den gör ett varv runt jorden. Därför är samma sida mer eller mindre vänd mot jorden.

VI. Tidigare i historien roterade månen med en högre hastighet. På grund av olika naturliga krafter såsom friktion och tidvatten på jorden, saktade rotationen ner.

VII. Månens baksida som vi inte ser från jorden fotograferades för första gången år 1959 av den sovjetiska rymdsonden Luna 3. Även om de två månhalvorna är ganska lika saknas det i stort sett månhav på månens bortre sida.

VIII. Från jorden verkar solen och månen vara relativt lika stora. Solen beräknas dock vara 400 gånger större än månen. Det är också cirka 400 gånger längre bort från jorden, vilket ger det utseendet att vara lika stort som månen.

VIX. Forntida astronomer trodde att månhaven, de mörka områdena på månen som går att se med blotta ögat, var fyllda med vatten. I själva verket är de fyllda med basaltlava från en tid då månen var vulkanisk aktiv.

X. Högländerna kallas de ljusare områdena på månen. De liknar bergskedjor mest för att de befinner sig högre än månhaven. Man tror inte att några berg har bildats på månen på grund av plattektonik.

XI. Det tar 29,53059 dygn för månen att göra ett varv kring jorden. Månen har gett upphov till ordet månad, som nuförtiden är längre än en komplett måncykel med alla månfaser.