Så bör du äta för att hålla dig mätt, längre

Hälsa Mat och hälsa

2024-06-10 Att inte känna sig mätt efter eller mellan måltider kan leda till överätande.

vad håller dig mätt under en lång tid

I oktobernumret 2014 av tidningen Food Technology, publicerad av Institute of Food Technologists (IFT), skriver Linda Milo Ohr om studier som visar att vissa näringsämnen och livsmedel kan hjälpa till att dämpa aptiten och hålla en mätt längre.

Här är några av dem:

Protein: Att lägga till en proteinkälla till frukosten varje dag kan bidra till ökad mättnadskänsla och förbättrad kostkvalitet. Vassle, soja, ärt- och äggprotein kan alla bidra till en känsla av mättnad.

Fullkorn och fibrer: Att byta ut vitt bröd mot fullkornsbröd kan minska hungerkänslor, öka mättnadskänslan och minska suget efter att äta. Havre har visat sig öka mättnadshormoner upp till fyra timmar efter en måltid.

Ägg: Ägg är ett av de mest proteinrika livsmedlen i den icke-köttbaserade kategorin. Att äta ett ägg till frukost kan hjälpa till att minska hunger mellan måltiderna.

Mandel: De hälsosamma fetterna i mandlar minskar hunger och förbättrar intaget av vitamin E.

Baljväxter: Baljväxter, såsom torkade ärtor, bönor, linser och kikärter, är mycket proteinrika och fettsnåla. De har visat sig bidra till en känsla av mättnad efter konsumtion.

Saffransextrakt: Denna typ av extrakt har en positiv effekt på aptit, humör och beteenden relaterade till småätande, vilket hjälper till att minska överätande kopplat till vana eller stress.

Koreansk pinjenötsolja: Denna typ av nötolja har höga halter av hälsosamma fetter, som har visat sig frigöra mättnadshormonet kolecystokinin.