Varumärket VERSACE

Mode

Gianni Versace

versace
Ett av de mest uppseendeväckande italienska modehusen, Versace, började med en enkel men äkta kärlek i grundarens hjärta. Som ung, började Gianni Versace sin karriär genom att arbeta med sin mor. Versace lärde sig snabbt alla steg i design och tillverkning och det tog honom endast 6 år innan han gav ut sin första kollektion i Milano. Det var så Versacehuset föddes.

Under de tidiga Versacedagarna, var Versacedesignen inte tillräckligt bra för att hamna på berömmelselistan. Men med hjälp av modefotografer som Richard Avedon, kändisar som Elton John och Madonna, började Versace och sina designers bli allt mer berömda och började med haute couture. Gianni Versace befann sig på höjdpunkten av sin karriär när han sköts till döds 1997 utanför sitt hus i Miami. Han syster, Donatella tog över.

 

 

Donatella Versace

Versace Mansion of Donatella Versace

Hon föddes den 2 maj 1955, i Reggio di Calabria, den yngsta av 4 barn. Donatella stod sin bror Giovanni "Gianni" Versace mycket nära, och utgjorde oftast hans inspiration, då hon bar kläder som han designade särskilt för henne. Trots den stora ålderskilnaden mellan de (10 år), gick de oftast ut tillsammans när Donatella ännu var mindeårig. Det var sin bror, påstår hon, som gjorde henne "vild".

När Gianni flyttade till Florence för att börja sin karriär i mitten av 1970-talet, följde Donatella med, och hon läste på italiensk litteratur på universitetet. När hon inte gick i skolan, spenderade hon tid i Versaces studio. När Donatella hade läst färdigt, flyttade hon och sin bror till Milano. Hon hanterade företagets offentliga relationer. Hon hade ett stort inflytande över designen och Gianni litade väldigt mycket på sin systers åsikter. 1980 gjorde han ett parfym till henne ("Blonde") och Donatella fick även designa sin egen linje, Versus, som i dag är välkänd.

Donatellas skicklighet i public relations användes på ett bra sätt. Hon var en bland de första - om inte den allra första - som fick idén att använda celebriteter och välkända modeller för att öka försäljningen liksom mediaexponeringen av Versacelinjen. Detta fungerade: versace fortsätter än i dag visas upp av de största stjärnorna.

 

 

Livet förändrades drastiskt för Donatella den 15 juli 1997, dagen som Gianni mördades av Andrew Cunanan. Företagets affärer fick upphöra under en tid. Donatella insåg dock snart att livet måste gå vidare, även utan sin bror; dessutom hade Gianni sagt, att om någonting någonsin händer honom, så skulle hon ta över, något som hon också gjorde. Tre månader efter Giannis död, presenterade Donatella en ny kollektion. Sedan Donatella har tagit över har Versace expanderat och innefattar nu även Palazzo Versace, en linje av lyxiga hotell i Australia och Dubai.

Donatella har två barn - Allegra, född 1986, och Daniel, född 1989 - med Paul Beck, en amerikansk före detta modell. Gianni Versace fick inga barn och lämnade en stor del av sina tillgångar till Donatellas dotter, Allegra. När Allegra fyllde 18 år, ärvde hon ca 700 miljoner dollar, och många egendomar. Allegra kommer även att ärva Versace. Daniel ärvde Giannis mycket sällsynta konstkollektion.

Tack vare Donatella, fortsätter Versace att växa och göra framgångar.

Tack till Melissa Tyson (Gianni Versace) och Rita Templeton (Donatella Versace)