Psykologin bakom neutrala färger i inredningen

Inredning

Färger påverkar vårt humör och våra känslor, aktivitet eller passivitet. Dessutom uppfattar vi alla färger på olika sätt och det beror på många faktorer när vi väljer färgerna runt omkring oss. Bland de viktigaste är individens karaktär, ålder och kön. Livsstilen är också viktig. Färger kan påverka användarens humör och atmosfären i de utrymmen vi befinner oss i. De kan också lura vår uppfattning genom att göra ett utrymme visuellt mindre eller större, bredare eller smalare.

Psykologin bakom neutrala färger i inredningen 

Neutrala färger i inredningen är avsedda att skapa en lämplig bakgrund för mer uttrycksfulla färgelement eller dekorationer. Men de kan också skapa en komplett inredning på egen hand, som då får en omfattande, mycket lugn och avkopplande effekt. 

Vi kan dela in dem i flera grupper. Dessa inkluderar vitt och svart, men de anses inte tekniskt sett vara färger eftersom de inte förekommer i färgspektrumet. Genom att kombinera dem får du en neutral grå färg. Det inkluderar också definitivt brunt, vars mörka och ljusa nyanser (särskilt beige) kan användas som en neutral bakgrund.

Du bör dock veta att på samma sätt som vi arbetar med neutrala färger kan du också arbeta med andra färger som kan bete sig som neutrala färger om de skuggas och används på rätt sätt. I barnrum kan du till exempel arbeta med gult, blått eller grönt. Mörk brungrön är också en populär färg som ofta förekommer på innerväggar.

 

Vitt är lätt, oskyldigt, ljust och enkelt. Färgen symboliserar renlighet, sterilitet och allmän ordning och hygien. Vitt reflekterar de ljusstrålar som faller på väggen och tack vare denna egenskap kan det visuellt förstora utrymmet. Om du bor i ett hem av blygsam storlek är vitt och dess nyanser ett säkert val. Den separerar andra färgade områden, lyser upp och gör dem ljusare. I vissa stilar kan vit vara den huvudsakliga färgen i rummet. Om du gillar färgglada inredningar kan du åtminstone använda den i förvaringsutrymmen och garderober, där dess karaktär hjälper dig att hålla ordning. Du kan använda vitt i vilket rum som helst eftersom det inte väcker något intryck i vårt psyke och därför är helt neutralt. Du kan hitta den i både kalla och varma former, som kallas elfenben.

Svart är en tung och stram färg. Men det behöver inte vara negativt som de flesta av oss uppfattar det. Den symboliserar sofistikation och elegans. Den kan ha en mycket stark effekt på vårt psyke och skapar skyddande barriärer inom oss. Precis som den absorberar alla ljusstrålar som träffar dess yta, absorberar den också det mesta av energin. Färgen har samma effekt på det utrymme där vi använder det. Den absorberar allt och får utrymmet att verka mindre. Vi kan använda den i utrymmen där vi vill skapa en mycket stark effekt och i utrymmen där dess egenskaper gör den önskvärd.


Grått är passivt. Färgen ser balanserad och avslappnad ut. Psykologiskt sett är den neutral, den har inga direkta effekter. Den har dock förmågan att motverka effekten av de färger du använder i kombination med den. En mjuk grå färg passar bra ihop med blått, rosa, brunt och svart.


Brun och dess nyanser är jordnära och naturliga. De utstrålar pålitlighet och stabilitet, värme och allvar. Bruna nyanser jordar ett rum och ger det balans. Färgen är lika allvarlig som svart, men den är varmare och inte lika stark.


Alla neutrala färger har både en kall och en varm form. Varma nyanser ger en känsla av lyx och stil, elegans och klass. Vi kan alltså använda till exempel grädde, beige, espresso eller choklad. En viktig roll bland lyxfärgerna spelas av nyanser av strandsand och pärlor. Dessa färger i kombination med gråtoner ger det ovannämnda intrycket.


Tack vare neutrala färger kan vi skapa en helt lugn och behaglig miljö som ger ett minimalistiskt men ändå lyxigt intryck. De passar utmärkt i kombination med trä, metall, glas och sten.Vilka färger ska man välja till den neutrala inredningen? Kanske är de alla fina. Mjuka neutrala färger är vackra kombinationer med pastellfärger, vanilj, turkos eller ljuslila. Krämiga nyanser passar bra ihop med ockra eller tegel. Prova också turkos eller plommon. Och skyggas inte för kombinationer med djärva och livliga färger som grönt eller rosa.

5 home organizing tips med Irina Milden

Irina Mildén är kvinnan som har gjort hemorganisering känd i Sverige. Läs mer »