Äggstraordinärt! Ät 2 ägg varje dag för bättre hjärn-, hjärt- och immunhälsa samt mycket mer

Hälsa Mat och hälsa

2024-06-09 Billigt, nyttigt, enkelt, smakrikt. Ägget är en självklarhet i de flesta kylskåp och ger oss näring och hälsa.

Utomeuropéer har betydligt fler symtom på ätstörningar jämfört med svenskar

Ägg är inte bara en läcker frukostfavorit, utan även ett billigt hållbart bekvämt näringsrikt livsmedel. Man får allt av äggets näringsinnehåll som man skulle få av dyrare jämförbara livsmedel, såsom kött och vissa grönsaker.

Tidigare forskning kring äggkonsumtion har gett blandade resultat. Man har varit rädd för den effekt som det höga kolesterolet i ägg kan ha på hälsan, men studier har oftast kunnat bevisa motsatsen. På senare tid har internationella forskare avstigmatiserat ägget helt, och kommit fram till slutsatsen att eventuella problem som äggkonsumtion medför, förmodligen är individuella. Därför bör du själv iaktta om ägg påverkar dig och din hälsa positivt eller negativt. Att äta för mycket ägg eller protein anses inte heller vara hälsosamt.

Här är dock några sätt på vilka din hälsa kan förbättras av att äta två ägg om dagen!

Hjärnan får en boost

Ägg är fullproppade med kolin, ett viktigt näringsämne för hjärnans utveckling och funktion. Studier visar exempelvis att personer som äter ägg regelbundet leder till bättre långtidsminne och uppmärksamhet. Andra studier visar att mödrar under graviditeten kan hjälpa barnens hjärnutveckling genom att äta ägg. Även spädbarn kan gynnas av att äta ägg då ägget är ett kraftpaket för att främja tillväxt och utveckling.

Högra koncentrationer lutein i blodet har dessutom kunnat kopplas i bland annat till högre så kallad kristalliserad intelligens, som är förmågan att använda de färdigheter och kunskaper som man har förvärvat hittills. Lutein finns bland annat i äggulor, såväl som i exempelvis broccoli.

Skydda synförmågan

Lutein och zeaxanthin, två kraftfulla antioxidanter som finns i ägg, är kända för att skydda ögonen. Dessa ämnen kan minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration, en vanlig orsak till synnedsättning. Det finns inga stora mängder lutein. i ägg men på grund av det höga hälsosamma fettinnehållet absorberas de små mängderna bättre.

Håll vikten i schack

Ägg är rika på protein och hälsosamma fetter, vilket gör att du känner dig mätt längre. Studier visar att en äggfrukost kan hjälpa dig att äta mindre under resten av dagen, jämfört med en kolhydratrik frukost. Icke desto mindre finns det även studier som visar att ägg till frukost i synnerhet stekta ägg i olja, kan ha motsatt effekt. Det gäller därför att själv experimentera lite.

Fler hälsofördelar

Ägg är dessutom en utmärkt källa till vitaminer och mineraler som som stärker immunförsvaret och kan hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Vitamin A, vitamin B-12 och selen i ägg är viktiga för att hålla immunförsvaret i toppform. Kolinet i ägg hjälper till att bryta ner aminosyran homocystein, som kan bidra till hjärtsjukdomar.

Forskning har dessutom visat att kroppens absorption av karotenoider, som finns i råa grönsaker och som hjälper kroppen minska inflammation och oxidativ stress, är bättre när man äter grönsakssallad med kokta ägg. Lipiden som finns i hela ägg förbättrar absorptionen av alla dessa karotenoider.

En finsk studie har dessutom kunnat visa att daglig äggkonsumtion minskar risken för utveckling av typ-2 diabetes.

Enligt en australiensk studie kan äta upp till 12 ägg per vecka i ett helt åt utan att kardiovaskulära riskfaktorer ökar hos personer med fördiabetes och typ 2 diabetes.

Ägg – en näringsbomb i praktisk förpackning

Ägg är en riktig fullträff när det kommer till näring, enligt Livsmedelsverket. De är fullproppade med essentiella fettsyror, protein, kolin, vitamin A, D, E och B12, selen och andra viktiga näringsämnen, ofta i nivåer som matchar eller överträffar andra animaliska produkter, men till ett billigare pris. Dessutom är de perfekta som mellanmål eller utflyktsmat.

Ägg är bra för klimatet

Nötkött är en av de största klimatbovarna, men det betyder inte att vi måste bli veganer för att nå våra klimatmål. Forskning från Chalmers tekniska högskola visar att en kost där proteinet kommer från fågel och ägg i stället för nöt är ett smart och billigt sätt att minska vår klimatpåverkan.

Myter om ägg

Det finns många myter kring ägg, till exempel om hur man testar färskhet och om kolesterol. Ett ägg som flyter är inte nödvändigtvis dåligt. Testa med att först knäcka ägget. De flesta friska personer kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.

Rådfråga läkare

Det finns mycket information att hämta på både äggkartongen och ägget självt. Du kan i princip njuta av denna mat varje dag. I Sverige finns det inga restriktioner angående hur många ägg man får äta, men du bör givetvis fråga din läkare om ägg är nyttiga eller inte för dig.