Fyra milstolpar uppnådda för artificiell intelligens

Vetenskap / Teknik / AI och robotik

Vi är inte långt borta från att kunna leva i ett samhälle med självtänkande robotar med egna känslor och förmågor. 

Vetenskapen kring artificiell intelligens har alltid fascinerat oss och det syns tydligt när man kollar tillbaka flera årtionden. I Tillbaka till framtiden-filmerna så åkte Michael J Fox runt på en svävande skateboard och i Star Wars så fick vi se lasersvärd samt avancerade robotar. Redan då så hade man höga tankar om den mänskliga utvecklingen när det handlar om teknologi. Vi lever nu i en tid där vi tar stora kliv framåt rent teknologiskt sett, vårt driv för nyskapande tar oss hela tiden längre fram. En av mänsklighetens senaste och mest intressanta projekt handlar just om robotar och på vilket sätt man kan skapa artificiell intelligens. Vi är inte långt borta från att kunna leva i ett samhälle med självtänkande robotar med egna känslor och förmågor. Tack vare dessa milstolpar som följer är det möjligt att vi får uppleva detta inom en snar framtid.

 

 

Förmågan att uppleva självkännedom

Ett nytt experiment som utfördes utav New Yorks Polytekniska Institut ger oss den första punkten på listan, och resultatet är näst intill skrämmande. I vad som kan uppfattas som ett farligt område inom artificiell intelligens, så har en robot lyckats slutföra ett test i självkännedom. Detta är ett steg många tidigare trott varit begränsat till människor, men nu har utvecklingen gått så långt att vi har bevisat motsatsen. Tre robotar användes i experimentet, där allihop var programmerade att veta om att två av dem tre hade blivit förstummade. När sedan professorn ställde frågan: ”Vem av er har inte blivit förstummad?” så var det alltså bara en robot som hade möjligheten att svara ”Jag vet inte”. Det gjorde också den roboten som var kapabel att tala. Genom att göra detta och höra sitt eget svar, så kunde roboten lista ut att det var just den själv som inte var stum. Med andra ord så identifierade den sig som annorlunda från dem andra genom en logisk slutsats. Den upplevde självkännedom.

 

 

Förmågan att ta in känslor

Föreställ dig en slags teknik som förstår vad du känner endast genom att kolla på ditt ansikte. Nyligen utvecklades mjukvaran ”Emotient” som läser av dina ansiktsuttryck i 30 bilder per sekund för att sedan analysera dem och sedan utvärdera dina känslor. Kanske tänker du att det lätt går att vidhålla ett neutralt ansikte utan uttryck för att försöka dölja det du känner, men detta är svårare än vad man tror, berättar Emotients utvecklare Ken Denman. Teknologin har skapats så att den även kan se den minsta sortens ryckningar i ansiktet som andra människor missar. Därför har den förmågan att se igenom vilket pokerface som helst, med en träffsäkerhet på över 90 % i sina avläsningar. Denna avancerade teknik hoppas man i framtiden kunna använda som lögndetektor och därmed sätta dit fler brottslingar.

 

 

Förmågan att lära

Nästa milstolpe är någonting minst lika imponerande. På Carnegie Mellon Universitetet i Pittsburgh så har man hjälpt en robot förstå hur man greppar saker. Detta låter kanske inte så svårt, men faktum är att man inte har programmerat in funktionen utan man har istället låtit roboten lära sig det själv. Den fick armar som kunde förlängas samt roteras för att kunna ta tag i föremål. Roboten visste, genom en sensor i handflatan, att den hade en uppgift att plocka upp föremålet framför sig. Sedan lämnades roboten att på egen hand försöka lista ut hur den skulle lösa uppgiften. Under flera dagar så gjorde den över 50,000 försök och testade sig fram med flera olika metoder. Varje gång den misslyckades så tog den in informationen och fick sedan tänka fram ett sätt som kunde fungera bättre. Från att i början bara se klumpig ut så lyckades roboten till slut utveckla en strategi som gjorde att den greppade tag i sakerna framför den 70 % utav alla gånger. Kanske låter det som ett litet steg, men faktum är att i framtiden så kanske det mer handlar om vad robotarna vill lära sig, snarare än hur de kommer lära sig.

 

 

Förmågan att känna

En hjärnstyrd robothand har gett en paralyserad man möjligheten att återfå lite av livet innan handikappet. På handens fingrar sitter små sensorer som, när de vidrör ett föremål, sänder ut elektriska signaler till hjärnan med liknande initiationer som våra hjärnor får när vi känner på någonting. Man testade detta med bindel för mannens ögon, och han lyckades med nästan 100 % träffsäkerhet berätta vilket av fingrarna som vidrörde någonting. Otroligt nog så kan han även styra den konstgjorda armen med tankekraft, tack vare de elektroder som placerats i mannens känsel- och rörelsecentrum. Denna teknik används bevisligen till att förbättra människors liv och ger även hopp för andra syften. Man vet dock inte riktigt vad detta kan leda till för framtida robotar, kommer dem verkligen kunna uppleva känsel som vi gör det eller kommer dem läsa av känseln som de gör just nu? Detta leder oss också in på teorin om att robotarmar i framtiden kommer kunna överglänsa den mänskliga. Kanske börjar man operera in robotarmar på oss i syfte att ge oss mer styrka och flexibilitet – eller varför inte en arm som skulle kunna användas som ett vapen? En mycket rimlig framtid är hybriden mellan människor och robotar.

Hur spännande det än må verka med artificiell intelligens så måste man också vara medveten om de möjliga konsekvenser som kommer med utvecklingen. Redan nu varnar olika forskare för att många jobb i framtiden kommer försvinna för människor, då robotar kommer vara fullt kapabla och framförallt billigare på att genomföra dem. Stephen Hawking har själv sagt att artificiell intelligens kan bli slutet för mänskligheten om vi inte är väldigt försiktiga. Man fruktar att robotar en dag inser att människan är en överflödig ras som inte behövs för framtiden. Men till dess så kan vi fortsätta tycka att idén om hotell och restauranger som enbart drivs utav robotar är väldigt intressant.

2016-03-05, av Anton Johansson, student på Mittuniversitetet i Sundsvall, mediekommunikation. Anton har även sin egen sida Usaportalen.se som skriver om amerikanska nyheter.