Vi lyssnar till vår egen röst för att få reda på hur vi mår

Livsstil / Psykologi och Samhälle / Artikel

 

2016-01-17 Genom att låta deltagare i en studie lyssna på en manipulerad version av egen läsning, kunde forskare visa att vi lyssnar till vår egen röst för att få reda på hur vi mår.

 

 

Forskare använde ett datorprogram för att manipulera tonläge, tonhöjd med mera. så att man lät gladare, ledsnare eller räddare när man talade. I studien fick deltagarna läsa en kort novell och de fick lyssna på den manipulerade versionen.

 

"Röstförändringarna skapades genom algoritmer för ljudbehandling som simulerar akustiska beståndsdelar i känslomässigt tal. Till exempel skapades den glada rösten genom att förändra tonhöjden, så att den kom att låta mer positiv, spännviden i rösten påverkades genom kompression så att den kom att låta mer självsäker, och ljudspektrat förändrades genom högpassfilter, så att rösten lät mer vaken och engagerad." står det på Lunds Universitets webbplats. 

 

 

Även om deltagarna inte medvetet upptäckte förändringen, blev de ändå känslomässigt påverkade av den information deras egna röster förmedlade.

Studien publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Studien genomfördes av forskare vid Science and Technology of Music and Sound Lab (STMS), (IRCAM/CNRS/UPMC) och LEAD Lab (CNRS/ Université de Bourgogne) i Frankrike, Lunds universitet i Sverige och Waseda University och University of Tokyo i Japan." förmedlar Lunds Universitet.

----

Källa: Artikeln kommer från material på Lunds Universitet, Du lyssnar på dig själv för att höra hur du mår, 2016-01-13

Titel: Covert digital manipulation of vocal emotion alter speakers’ emotional states in a congruent direction. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Aucouturier, J-J., Johansson, P., Hall, L., Segnini, R., Mercadi, L., Watanabe, K. (2015). Artikeln finns för nedlaggning här:  http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1506552113 (efter måndag  11/1 kl 15:00 amerikansk tid (EST))

Röstförändringsprogrammet kan laddas ner här: http://cream.ircam.fr