Det är Drakens år i den kinesiska zodiaken – förknippat med lycka, visdom och framgång

Livsstil / Psykologi och samhälle

2024-02-6 Bland Kinas traditionella högtider och högtider är ingen högre i betydelse än månnyåret (農曆新年).

Även känd som vårfestivalen (春節), eller helt enkelt kinesiskt nyår, markerar det början av året enligt den traditionella månkalendern .

Månnyåret börjar vanligtvis någon gång mellan slutet av januari och mitten av februari. På Kinas fastland varar det officiella firandet i sju dagar som en allmän helgdag . Detta månnyår, som infaller den 10 februari, är Drakens år.



Jag är en forskare i kinesisk religiös historia och kultur som föddes i Drakens år. Det som fascinerar mig mest är hur firandet är en påminnelse om den traditionella kinesiska kulturens livslängd och livlighet.

Mat, presenter och fester

I grunden är månnyåret ett firande som för familjen samman. Förberedelserna börjar en vecka i förväg och inkluderar städning och inredning av hemmet, samt shopping, speciellt för presenter och proviant, och matlagning.

En central händelse är familjemiddagen på nyårsafton. Valet av rätter varierar, vilket speglar familjens seder och lokala kulinariska traditioner. Ofta innehåller det dumplings, vårrullar, kakor, fisk- och fläskrätter. Det finns också en hel del dricka, särskilt traditionella viner eller sprit. Många av rätterna tilldelas symboliska betydelser. Till exempel ges dumplings formen av guldtackor för att manifestera tur och lycka.

Andra seder som är förknippade med Lunar New Year-firandet inkluderar att skänka bort röda kuvert som innehåller pengar, vanligtvis av äldre till yngre familjemedlemmar. Den röda färgen, som också är framträdande i månnyårsdekorationer, symboliserar välstånd och lycka.

Traditionellt skjuter familjer och lokalsamhällen smällare för att markera det nya året och avvärja monster. Enligt legenden går ursprunget till bruket tillbaka till en berättelse om ett monster som heter Nian , som tros ha orsakat stor skada på vissa byar. I respons, sägs byborna ha satt igång explosioner för att skrämma bort monstret, och praktiken tog fart. Men på senare tid har den kinesiska regeringen agerat mot denna traditionella praxis med motiveringen att den är farlig och förorenande.

Drakens år

Traditionellt är draken en gynnsam symbol för styrka och kraft. Den är också förknippad med lycka, visdom, framgång, skydd och maskulinitet. I det förmoderna Kina förknippades det med imperialistiskt styre och hade en framträdande plats på den första kinesiska flaggan , som ursprungligen instiftades av Qing-dynastin 1862. Till denna dag används en drakebild ofta för att symbolisera själva Kina.

På grund av drakens positiva associationer tenderar drakåren att leda till uppgångar i fertilitetstal. Med tanke på Kinas nuvarande krympande befolkning och allt djupare fertilitetskris uttrycker vissa hopp om en babyboom under det kommande året, eftersom vissa föräldrar kan vara motiverade att föra drakbarn till världen.

Enligt den kinesiska astrologin, associeras varje kinesiskt år med ett visst djur. Detta är en 12-årig cykel som upprepar sig. Det finns alltså 12 djur, vart och ett förknippat med ett år i cykeln: råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris.

Bland de populära myterna om ursprunget till den kinesiska zodiaken finns en om en stor tävling initierad av Jadekejsaren, himlens härskare, för att mäta snabbhet. När råttan vann loppet kom den att listas först bland de 12 djuren i zodiaken. Ordningen på de övriga 11 djuren återspeglade deras slutliga position i loppet. Vart och ett av de 12 zodiakdjuren kom att representera vissa egenskaper som tros forma personligheter hos individer födda under dessa år, och draken anses vara den mest gynnsamma av alla.

Ursprunget till månkalendern

Traditionellt har kineserna följt sin inhemska månkalender, som är baserad på observationer och mätningar av astronomiska fenomen. Medan det moderna Kina antog den gregorianska kalendern 1912, följer traditionella högtider som det nya månåret fortfarande den gamla månkalendern.

Ursprunget till månkalendern kan gå tillbaka till den kinesiska civilisationens gryning, traditionellt förknippad med den legendariska Xia-dynastin, som sägs ha härskat från 2070 till 1600 f.Kr. Ursprunget till månnyårsfirandet är inte heller helt klart; vissa forskare tror att det sannolikt går tillbaka till Shangdynastins styre, som varade från 1600 till 1050 f.Kr.

Religiositet och månnyårsgalor

Även om månnyåret i allmänhet är centrerat krig familjen, är religiösa högtider också en integrerad del av festligheterna. Dessa inkluderar inhemska ritualer förknippade med populära kinesiska gudar, som köksguden och rikedomens gud . Familjemedlemmar deltar i offer- och i andra ritualer relaterade till förfäderdyrkan. Vanligtvis inkluderar dessa matoffer och bränning av rökelse vid hemaltaren.

Under denna period besöker många människor buddhistiska eller taoistiska tempel , såväl som andra platser för tillbedjan. De ägnar sig åt traditionella former av fromhet, inklusive att bjuda på rökelse och be om lycka och förmögenhet.

Ett modernt inslag i att inleda månnyåret är att titta på nyårsgalan, en populär varieté som innehåller sång, dans, komedi och drama. Den sändes första gången 1983, och sedan dess har den sänts över hela landet av CCTV, den nationella TV-sändaren. Det är det mest sedda tv-programmet i världen, med en publik som kan nå så många som 700 miljoner tittare.

Största mänskliga migrationen

Under de senaste decennierna har Kina upplevt drastiska demografiska förändringar, särskilt invandringen av stora landsbygdsbefolkningar till stora stadskärnor.

Dessutom har Kinas ettbarnspolitik haft långtgående effekter på familjestrukturer och, följaktligen, på traditionella seder och iakttagelser.

Miljontals barn på landsbygden bor hos sina mor- och farföräldrar eller andra släktingar medan deras föräldrar arbetar i avlägsna städer. Som ett resultat medför månnyåret den största mänskliga migrationen i världen, eftersom studenter och migrantarbetare gör sitt bästa för att komma tillbaka till sina familjer.

Under denna period är tåg, bussar och flyg fullsatta med resenärer och biljetter måste bokas i god tid. Så är det fortfarande i år, trots Kinas dystra ekonomiska utsikter.

Firande utanför Kina

Månnyåret firas också i andra delar av Asien, inklusive Vietnam och Singapore , såväl som i östasiatiska samhällen över hela världen. Vanligtvis har dessa firanden några unika egenskaper eller antar lokal karaktär. Till exempel, i Vietnam, där festivalen är känd som Tết, tillagas olika lokala rätter, tillsammans med parader och offentliga uppträdanden.

I USA och Australien, där det finns en betydande etnisk kinesisk befolkning, hålls kinesiska nyårsfestivaler och parader varje år. Några av dem har traditionella drakdanser, som lyfter fram den gemensamma aspekten av Lunar New Year-festligheterna.

Under århundradena har sammankomsten för nyårsfirandet förblivit en viktig del av det kulturella arvet för kinesiska familjer, och förenar det förflutna med nuet, var de än råkar äga rum.

Detta är en uppdaterad version av en artikel som först publicerades den 1 februari 2022 .

Den här artikeln blev ursprungligen publicerad på engelska i The Conversation under en Creative Commons Licens.