Medicin & hälsa Universum Teknik Historia & arkeologi Natur & Miljö Neurologi Artificiell Intelligens COVID-19

Bevis på förhistoriska kvinnliga jägare

VetenskapHistoria & arkeologi

2023-11-26 Både fysiologiska och arkeologiska bevis på att det inte existerade någon naturlig arbetsindelning enligt kön, och att kvinnor jagade, enligt ny studie.

Bevis på förhistoriska kvinnliga jägare

Traditionellt har man blivit matad med bilder av jagarmannen med ett spjut i handen och samlarkvinnan, men en bebis fastspänd på ryggen och frön i handen, när det gäller historiska könsroller.

Nu vet forskare att det rörde sig om felaktiga antaganden. Männens biologiska överlägsenhet berättar inte hela historien.

Två nya studier innehållande både fysiologiska och arkeologiska bevis, fann inte bara att förhistoriska kvinnor ägnade sig åt jakt, utan att deras kvinnliga anatomi och biologi gjorde dem mer lämpade för det.

”I stället för att se det som ett sätt att radera eller skriva om historien, försöker våra studier att korrigera historien som raderade kvinnor från det.” hävdade antropologen och forskaren  Cara Ocobock. Hennes forskningspartner Sarah Lacy är en antropolog med expertis inom biologisk arkeologi.

Jakt under förhistorisk tid innebar att driva ett djur först till utmattning. Ur fysiologiska perspektiv är kvinnor mer uthålliga än män.

Kvinnornas bättre ämnesomsättning beror på två hormoner, östrogen och adiponektin, som modulerar fett och glukos, som är nyckeln till atletisk prestanda.

Östrogen hjälper dessutom kroppen att återhämta sig och skyddar celler från skador vid värme exponering på grund av extrem fysisk aktivitet.

Adiponektin skyddar musklerna från att brytas ned och håller dem i bra kondition för uthållighet under hård träning.

Även de kvinnliga höfterna gör det möjligt att spendera mindre energi och utöka uthålligheten under jakt.

Läs även: Kvinnlig vikingaledare hedrad som ingen annan

Man kan därmed säga att medan män är bättre på att lyfta tungt, är kvinnor bättre maratonlöpare.

Fossil register visar dessutom att både manliga och kvinnliga neandertalare fick samma slags skador i samband med jakt. Det rörde sig om skador på huvudet och bröstet där de sparkades av bytet, samt marken på armar och ben där de blev bitna eller fick en fraktur. Detta bevisar att både kvinnor och män jagade stora vilda djur.

Annan evidens kommer från kvinnliga jägare i Peru som begravdes tillsammans med sina jaktvapen.

Under förhistorisk tid finns det inga bevis på en strikt arbetsindelning enligt kön. Inte heller finns det bevis på att graviditet och barn band kvinnor vid hemmet och att de därmed slutade jaga. Detta måste ha kommit sedan.

 

Publikation

Cara Ocobock, Sarah Lacy. Woman the hunter: The physiological evidenceAmerican Anthropologist, 2023; DOI: 10.1111/aman.13915

Rekommenderad vidareläsning

Forget ‘Man the Hunter’ – physiological and archaeological evidence rewrites assumptions about a gendered division of labor in prehistoric times